top of page

Kolagēns – vai zini par to visu?

Mūsdienās ļoti plaši apspriesta tēma skaistumkopšanas nozarē ir ''kolagēns''. Kā uzņemt un stimulēt tā veidošanos organismā?


Cilvēka organismam ir spēja saražot kolagēnu (olbaltumviela), kas ir galvenā saistaudu un balstaudu sastāvdaļa. Spēja ražot šīs olbaltumvielas nepieciešamos daudzumos ar gadiem palēninās un tas ir normāls fizioloģisks process. Arī mainoties hormonu līmenim organismā menopauzes laikā, pastiprināti samazinās kolagēna līmenis. Ja līmenis ir pazemināts, tad būtiski pasliktinās mūsu dzīves kvalitāte, jo kolagēna mērķis ir nodrošināt izturību.


Kolagēna līmeni organismā ietekmē ne tikai vecums, bet arī:

  • nepilnvērtīgs un neveselīgs uzturus.

  • kaitīgie ieradumi, piemēram, smēķēšana un alkohola lietošana.

  • ilgstošs stress.

  • saules ultravioletie (UV) stari.

  • ģenētika.


Pastāv vismaz 16 kolagēna tipi. Bet cilvēka organismu pamatā veido daži no tiem:


I tipa kolagēns ir visplašāk pārstāvēts organismā (ap 90%) – ķermenī nepieciešams kaulu, cīpslu, ādas, asinsvadu sieniņu, radzenes u.c. saistaudu izveidei.

II tipa kolagēns skrimšļos, piemēram, ausis, deguns, locītavas u.c., kā arī tas atrodams acs stiklveida ķermenī un skrimslī.

III tipa kolagēns ir ādā, līdzīgi kā I tipa kolagēns, kā arī visos asinsrades orgānos, asinsvadu sieniņās un arī jaunos audos. III tipa kolagēns atbild par ādas tvirtumu un elastīgumu, līdz ar to I un III tipa kolagēna rezerves ir svarīgas pie novecošanās pazīmēm.

IV tipa kolagēns atrodams bazālajā membrānā.

V tipa kolagēns - matos un placentā.



Īpaši ieteicams pievērst uzmanību, ja:

  • Ikdienā nav sabalansēts uzturs un nepieciešamo kolagēna daudzumu nav iespējams uzņemt ar pārtiku.

  • Radušās skrimšļu, cīpslu un locītavu veselības problēmas.

  • Vecāka gada gājuma cilvēkiem un sportistiem.

  • Lielas fiziskas slodzes gadījumā.

Kolagēns paredzēts ādas atjaunošanai, locītavām, muskuļiem, gremošanas sistēmai. Tā molekulas ir lielas un tās nevar absorbēt caur ādu. Tomēr kolagēna ražošanu var uzlabot retinols, ko ļoti bieži pievieno krēmiem un serumiem. Labāka efekta sasniegšanai ieteicams papildināt ar dažādām skaistumkopšanas procedūrām. Kolagēna veidošanos stimulē arī kosmētikas līdzekļiem pievienotā glikoskābe, bet lai ādu uzturētu labā stāvoklī, ieteicams kolagēnu lietot iekšķīgi.



Dabiskā kolagēna avoti - šo proteīnu lielā daudzumā satur zivju un dzīvnieku skrimšļi. Savukārt, lai palīdzētu organismam saražot kolagēnu ieteicams uzturā lietot – dārzeņus, ogas, sarkanos augļus, spinātus, brokoļus, sparģeļus, tomātus un produktus, kuri bagātināti ar omega - 3 taukskābēm, piemēram, treknas zivis, riekstus vai linsēklu eļļu. Omega – 3 taukskābju daudzumu var uzņemt, ja ēdienkartē vismaz divas reizes nedēļā tiek iekļautas treknas zivis. Piemēram, siļķe, forele, lasis, makrele jeb skumbrija, sardīnes, mencas, tuncis vai reņģes.




bottom of page